Meslek Yüksekokulu

Kadının Toplumsal Hayattaki Yeri Tüm Detaylarıyla Konuşuldu

İstinye Üniversitesi MYO Adalet Bölümü tarafından düzenlen ‘’Kadının Toplumsal Hayattaki Yeri’’ adlı oturum; Yrd. Doç. Dr. Ülker YÜKSELBABA, Yrd. Doç. Dr. Gülay ARSLAN ÖNCÜ, Av. Ayşenur DEMİRKALE ve Öğr. Gör. Nesrin YILDIZ’ın katılımıyla 9 Mart Cuma günü İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsünde gerçekleşti. 

Moderatörlüğünü İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN’ın yaptığı oturum, Türk tarihinde kadının yeri ve öneminin anlatılmasıyla başladı. Oturumun başında konuşan İstinye Üniversitesi MYO Adalet Bölümü Öğretim Görevlisi Nesrin YILDIZ, dünya kadınlar günün tarihini ve tarihsel süreç içinde kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanma yolunda attıkları adımları anlattı. 

Kadına yönelik şiddeti; davranış kalıpları üzerinden değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Ülker YÜKSELBABA, kapitalist sistemin ataerkil bakış açısı oluşturduğuna dikkat çekti. Toplumsal olarak kadına biçilen rollerin eril bir dil oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ülker YÜKSELBABA, bu yolla gelişen cinsiyet ayrımcılığının medyaya da yansıdığını söyledi. Toplumsal cinsiyet kuramı hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ülker YÜKSELBABA, evrensel boyutta kadın haklarının gelişimini değerlendirdi. 

Oturumda üçüncü konuşmacı olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Gülay ARSLAN ÖNCÜ, Kadına karşı şiddetin insan hakları kapsamında bulunduğu konumu anlattı. Kadına şiddetin birçok yolla ortaya çıkabileceğini örnekler üzerinden gösteren Yrd. Doç. Dr. Gülay ARSLAN ÖNCÜ, ayrımcılıkla ortaya çıkan ve kısır döngüye dönüşen şiddet türlerinin üzerinde durdu. 

Kadına şiddet konusuna hukuki açıdan yaklaşan Av. Ayşenur DEMİRKALE; yasal yönden çok fazla eksik olmadığını, temel sorunun hukukun uygulanması esnasında yaşandığını belirtti. Kamuoyu ve basın dilinin eril söylemi güçlendirdiğini hatırlatan Av. Ayşenur DEMİRKALE, kadın hakları konusunda yürütülebilecek yasal yolları detaylarıyla anlattı. Kadına yönelik şiddeti önlemede alınması gereken önlemlerin yetersiz kaldığını belirten Av. Ayşenur DEMİRKALE, koruma sistemlerinin yasal ve pratik çerçevede arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Sosyal medya tacizinin de atlanmaması gereken bir konu olduğunu belirten Av. Ayşenur DEMİRKALE, kadına yönelik istismarı önlemede toplumsal bilincin çok önemli olduğunun altını çizdi.