Kültürel Miras Çalıştayı

İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü tarafından düzenlenen ‘’Kültürel Mirası Taşıyanlar: Ustalık Kavramı ve Ustalar’’ adlı çalıştay; Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabia ÖZAKIN, İstinye Üniversitesi Öğr. Gör. İzzet Umut ÇELİK, Marmara Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Metin Erkan KAFKAS, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğr. Gör. Aysel BAŞAR, Marmara Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Seher AŞICI, Bilal YILMAZ, alçı ustası Abdurrahman TOPAL, taş ustası Asım GÜLSÜN, Kurşun ustası Rıfat MANİŞ ve ahşap ustası Turgut ŞAHİN’in katılımıyla 27 Nisan Cuma günü İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü’nde gerçekleşti.

İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih BULU’nun yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan çalıştay, 2 oturum üzerinden gerçekleşti. İstinye Üniversitesi MYO Müdürü Doç. Dr. Fahri ERENEL, yaptığı konuşmada kültürel miras konusunun ders olması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Rabia ÖZAKIN’ın tarihsel süreç içerisinde ustalık kavramını ve ustaları anlattığı çalıştay, Dr. Öğretim Üyesi Metin Erkan KAFKAS’ın ‘’Mimari Restorasyonda akademik eğitim ve ustanın yeri’’ konulu sunumuyla devam etti. Çalıştayda söz alan İstinye Üniversitesi Öğr. Gör. İzzet Umut ÇELİK, ticaretin tüm dünyada değişen süreçlerini ve İstanbul ticaretinin geleneklerini anlattı. Çalıştay’ın ilk oturumu; Öğr. Gör. Aysel BAŞAR’ın ‘’Restorasyon Uygulamalarında Mimar ve Usta İlişkilerine Genel Bakış’’, Dr. Öğretim Üyesi Seher AŞICI’nın ‘’Türk Bezeme Sanatlarında Ortak Kullanılan Motif ve Kompozisyon Dağarcığı’’ ve Bilal YILMAZ’ın ‘’Crafted in İstanbul: İstanbul Zanaatkarlar Haritası Projesi’’ adlı sunumlarını gerçekleştirmeleriyle sona erdi.

Öğr. Gör. İzzet Umut ÇELİK’in başkanlığını yaptığı ikinci oturumda, ustalar katılımcılarla meslekteki tecrübelerini paylaştı. Çalıştay; alçı ustası Abdurrahman TOPAL, taş ustası Asım GÜLSÜN, Kurşun ustası Rıfat MANİŞ ve ahşap ustası Turgut ŞAHİN’in kendi alanlarında yaptıkları çalışmaları uygulamalı olarak gösterdikleri atölye çalışmalarının ardından sona erdi.