Meslek Yüksekokulu

Uçak Teknolojisi

Program Hakkında

"Göreceksiniz çocuklar gelecekte her şey havadan olacak. Tüm savaşlar tüm uygarlıklar havadan. Bu nedenle havacılığa daha çok önem vermeliyiz."
M. Kemal ATATÜRK

 

Eğitim Süreniz ve Mezuniyet Dereceniz.
2 yıl, Önlisans

Öğrenim Yeriniz.
Topkapı Kampüsü

 

Staj Yerlerimiz

TEİ

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI)- 1985 yılında; Türk Hava Kuvvetleri için üretilen Savaşan Şahin F-16 uçaklarının General Electric F110 jet motorlarının üretilmesi amacı ile kurulmuştur. Şirketin günümüzde iki bin beş yüzden fazla çalışanı ve iki milyar dolardan fazla yılıık geliri bulunmaktadır. TEI’nin %50,5’lik hissesi TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye, %46,2’lik hissesi General Electric şirketine, %3.3’lük hissesi ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumu’na aittir . 

THY TEKNİK

THY TEKNİK A.Ş. (TURKISH TECHNIC)- Türkiye'nin ulusal havayolu ve bayrak taşıyıcı şirketi olan Türk Hava Yolları'nın bakım, onarım ve modifikasyon merkezidir. THY Teknik A.Ş.'nin MRO tesisleri,  İstanbul'daki Sabiha Gökçen Havalimanında (SAW) bulunmaktadır. 

Hibm

1. Hava İkmal Bakım Merkezi komutanlığında, hava kuvvetlerinde kullanılan savaş uçaklarının bakımı ve modernizasyonu yapılmaktadır. 

BAYKAR

BAYKAR 1986 yılında kuruldu. Günümüzde Türkiye’nin hava aracı üreten ve ihraç eden önde gelen kuruluşlarındandır. İHA ve SİHA üretimi yapan firma müşterilerine TB2 ve Akıncı modellerinin de yer aldığı 500 ün üzerinde İHA ve SİHA teslim etmiştir. BAYKAR firmasının 2300 ün üzerinde çalışanı vardır.  #istinyeli #istinyeüniversitesi #baykar #baykarmakina
 

Ayjet

AYJET Uçuş Okulu, havayolu pilotu yetiştirmede uygulanan Modüler ATPL(A), ATPL(A) Entegre ve Çoklu Ekip Pilot Lisansı (MPL) yetkilerine sahiptir. AYJET, uçuş eğitimlerini 18 adet Diamond DA-20 Eclipse (SEP), 11 adet Sonaca S201 (SEP), 2 adet ZLIN Z242L (SEP) akrobasi uçağı ve 4 adet Diamond DA-42 Twinstar (MEP) uçağı ile gerçekleştirmektedir. Simulatör eğitimlerini ise Elite S812, Elite S923 ve Alsim AL200 simulatörleriyle gerçekleştiren AYJET son olarak B737 NG FTD2/FNPTII MCC simülatörünü de filosuna dahil etmiştir.
Uçuş eğitiminde ana üs olarak Hezarfen Havaalanını kullanan AYJET, Balıkesir Koca Seyit Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bursa-Yenişehir Havalimanı ve Tekirdağ-Çorlu Havalimanında da uçuş eğitimi gerçekleştirmektedir. i ise 18 adet Diamond DA-20 Eclipse (SEP), 11 adet Sonaca S201 (SEP), 2 adet ZLIN Z242L (SEP) akrobasi uçağı ve 4 adet Diamond DA-42 Twinstar (MEP) uçağı ile gerçekleştirmektedir. Simulatör eğitimlerini ise Elite S812, Elite S923 ve Alsim AL200 simulatörleriyle gerçekleştiren AYJET son olarak B737 NG FTD2/FNPTII MCC simülatörünü de filosuna dahil etmiştir.

Afa

Atlantik Uçuş Akademisi AFA, 2011 yılında hızlı büyüyen havacılık sektöründe artan kalifiye pilot ihtiyacını karşılamak için, Ulusal ve Uluslararası Sivil Havacılık kurallarına ve düzenlemelerine uygun olarak, Profesyonel Pilot Eğitimi vermek üzere kurulmuştur. Atlantik Uçuş Akademisi, SHY-145 ve EASA-145 yetkili olarak hizmet veren bir bakım kuruluşudur. Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı' nda bulunan Hangarında üstün teknoloji ile donatılmış ekipmanlar ile SHY-145 ve EASA-145 standartlarında bakım hizmeti sunulmaktadır. Aynı zamanda Diamond Aircraft tarafından Servis Merkezi olarak hizmet veren organizasyon, Austro Engine'in de Yetkili Servis Merkezi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.Aynı anda 5 tek motorlu ve 2 adet çift motorlu uçağa bakım yapma yeteneğine sahip olan Tekirdağ Çorlu Hangarı toplam 540 metre kare üzerine kurulmuş olup bünyesinde aşağıdaki yetkileri bulundurmaktadır. DIAMOND DA20-C1 (CONTINENTAL) Üs ve Hat Bakım Yetkisi (A2), 
DIAMOND DA40-NG (AUSTRO) Üs ve Hat Bakım Yetkisi (A2), 
DIAMOND DA42-NG (AUSTRO) Üs ve Hat Bakım Yetkisi (A2)

Uçak Teknolojisi istinye üniversitesi aircraft technology turkish technic thy

asdasd fdsasd fbdgbdf
sdfsdf asdasd asdsad
wdfsdcx

Uçak Teknolojisi Atölyesi 

Başlıca Hedefimiz
Uçak Teknolojisi Programı'nın temel amacı “Uçak Teknolojisi” alanında nitelikli ve sektördeki ulusal ve uluslararası tüm firmalarda görev yapacak donanımda uzmanlar yetiştirmektir. Son teknik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip etmesi gereken uçak teknolojisi teknikerlerini, uluslararası standartlarda bilimsel veriler ışığında çalışan-düşünen bireyler olarak yetiştirmek, ve bu alandaki nitelikli insan gücünün boşluğunu doldurmak başlıca hedeftir.

Eğitim Dilimiz
Türkçe

Mezun Olunca Hangi İşleri Yapabilirsiniz? 
“Uçak Teknolojisi Teknikeri” unvanı alan mezunlar, havacılık sektöründe imalat yapan firmalarda veya büyük çaplı bakım onarım yapan firmalarda teknik personel olarak çalışabilmektedirler. Öğrenciler, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; havacılık sektöründe hizmet veren işletmelerde proje, planlama, makine resim ve konstrüksiyonla ilgili bölümlerde de görev yapabilirler

Neler Öğreneceksiniz?
Mesleki-Teknik İngilizce başta olmak üzere Uçak Temel Bilgisi, Temel Elektrik, Uçak Bakım Uygulamaları, Temel Elektronik, Aerodinamik, Uçak Yapıları ve Uygulamaları, Uçak Sistemleri ve Uygulamaları, Pistonlu Motorlar ve Uygulamaları, Elektronik Göstergeler ve Sistemleri, Gaz Türbinli Motorlar ve Uygulamaları, Uçak Göstergeleri ve Pervane konularında eğitim alacaksınız.

Uçak Teknolojisi istinye üniversitesi aircraft technology turkish technic thy assacasc vgsdgfrsggs
asdas asdasd yjgfhnfg
     

Yeni Atölyemizde, Topkapı Kampüsündeyiz

s a  
a  

Mezunlarımızı Uğurladık

a

Topkapı Kampüsünde Adaylarımızı Bekliyoruz

d

 

Mezun Olunca Hangi Pozisyonlarda Görev Yapabilirsiniz?

Çalışılan birime göre farklılık gösterse de genel itibarıyla uçak teknikerinin yaptığı işler şu şekilde sıralanabilir;

  • Üretimi yapılacak parça ve malzemelerin teknik resimlerinin çizimi
  • Uçakların ya da benzeri araçların düzenli olarak bakımının yapımı
  • Arızaya giren uçak ve parçaların bakım – onarım işlerinin yapımı
  • Farklı parçaların montajı
  • Üst birimlerce verilen diğer görevlerin yerine getirilmesi

Puan Türünüz ne Olmalıdır?
TYT

Dikey Geçiş Sınavı Sonucunuza göre…
Elektrik MühendisliğiElektrik-Elektronik MühendisliğiElektronik MühendisliğiElektronik ve Haberleşme MühendisliğiEnerji Sistemleri MühendisliğiHavacılık Elektrik ve ElektroniğiHavacılık ve Uzay MühendisliğiMakine MühendisliğiOtomotiv MühendisliğiPilotajUçak Elektrik-ElektronikUçak Gövde-MotorUçak Gövde-Motor BakımUçak Mühendisliği Lisans alanlarından birinde kariyer yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

UÇAK TEKNOLOJİSİ (ön lisans) eğitimi mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler: (ÖSYM Özel Koşul Kodu 49)

  • Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv kaydı bulunmamak.
  • Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vs)