Meslek Yüksekokulu

Aşçılık

Bölüm Hakkında

Eğitim Süreniz ve Mezuniyet Dereceniz: 2 yıl, Önlisans

Mezun Olunca Hangi İşleri Yapabilirsiniz?
Mezuniyetiniz ile alacağınız “Aşçı Meslek Elemanı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, catering şirketlerinde, uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, kasap, soğuk mutfak şefi, alakart şefi vb. rütbelerle; araştırma şefi, mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirsiniz. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi isimleri altında da topluma hizmet sunabilirsiniz…

Neler Öğreneceksiniz?
Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlayabilecek, bu temel kavramları ve kuramları kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanacaksınız, menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olacak, yiyecek içecek terminolojisine ve Türk mutfağının inceliklerine hâkim olacak, Türk yemeklerini hatasız hazırlayabileceksiniz. Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olarak, değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabileceksiniz. Elbette yabancılara daha iyi hizmet ve alanınızı araştırabilmeniz için yeterli düzeyde İngilizce de öğreneceksiniz.

Dikey Geçiş Sınavı Sonucunuza göre ...
Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği eğitimi veren Lisans programlarına geçiş yaparak kariyer yolculuğunuza devam edebilirsiniz.