Baykar Teknoloji ve İstinye Üniversitesi arasında Uçak Teknolojisi Programımızın işbirliği ile Sektörel İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokolün her iki taraf için de verimli ve hayırlı olmasını diliyoruz.
İstinye Üniversitesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Medya ve Toplum Sempozyumu 8-9-10 Mayıs günlerinde İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsünde gerçekleşti. Sempozyumda Uçak Teknolojisi Program Başkanımız Ersan Yüksel de iki adet bildiri sundu.
Uçak Teknolojisi Programı’nın “Ersoy Tan ile Söyleşi” etkinliği 14 Mart 2024 Çarşamba günü üniversitemizin Topkapı kampüsünde gerçekleşti. B1/ B2 Uçak Hat Bakım Teknisyeni Ersoy Tan hem mesleği ile ilgili bilgilendirme yaptı hem de öğrencilerden gelen güzel soruları içtenlikle cevapladı.
UTED Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde Uçak Teknolojisi programımız 1. ve 2. Sınıflarında okuyan 12 kız öğrenci Sabiha Gökçen Hava Limanında yer alan 145 onaylı Yolcu Uçakları Bakım Merkezi MyTechnic hangarını ziyaret ettiler.
İstinye Üniversitesi Uçak Teknolojisi Programı'ndan Öğretim Görevlisi Burak GÜLER'in buluş sahibi olduğu hava araçlarında uçuş sırasında meydana gelebilecek irtifa ölçüm hatasını ve sensör buzlanma/tıkanıklığını algılayarak uçuş emniyetini artıran milli algoritma; ön araştırmadan başarıyla geçmiş, İstinye Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi ortaklığında ulusal ve uluslararası patent başvurusu yapılmıştır.
5-6 Aralık tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Take-off İstanbul etkinliği gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlikte havacılık ve savunma sanayisi sektörünün önde gelen kurum ve yetkilileri yer alarak özellikle yerli ve milli projeler değerlendirilmiştir.
İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi Programı'ndan Öğretim Görevlisi Burak GÜLER, bu etkinlikte Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) standında yer alarak hava araçlarındaki parçaları yıldırımdan koruyan yapının Türkiye'de ilk defa yerli ve milli üretimini içeren girişimcilik projesinin sunumunu gerçekleştirmiştir.
Cumhuriyet'in 100. Yılında Türkiye'nin Modernleşmesi ve Atatürk Kitabı
İstinye Üniversitesi 100. Yıl Prestij Etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyet'in 100. Yılında Türkiye'nin Modernleşmesi ve Atatürk” adlı kitap yayınlandı. Kitapta Uçak Teknolojisi Program Başkanımız Ersan Yüksel’in “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Atatürk ve Türk Sivil Hava Taşımacılığı” adlı kitap bölümü de yer almaktadır. Kitabın yazarlarına 1 Kasım 2023 günü İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsünde düzenlenen törenle Üniversitemiz Rektörü Sn. Erkan İbiş tarafından teşekkür belgesi verildi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından düzenlenen Hangar Kampüs İnovasyon Programı, yüze yakın proje başvurusu arasından sadece 12 proje için kapılarını açtı. Bu programın Demoday etkinliği, 15 Eylül 2023 tarihinde TUSAŞ'ın Ankara/Kazan tesislerinde yaklaşık 150 kişilik katılımla gerçekleştirildi.
Proje ekipleri, özgün projelerini havacılık sektörünün önde gelenlerinden oluşan jürileri ve sektör temsilcileri önünde sunma, ulusal/uluslararası yatırımcılarla bir araya gelme fırsatını yakaladılar. Sunumlar sonrası yapılan değerlendirmelerin ardından 3 proje ödüllendirildi.
İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'ndan Uçak Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Burak Güler, Türk Hava Yolları Teknik'te lisanslı Uçak Bakım Teknisyeni Faruk Koca ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'da Kimya Mühendisliği bölümü öğrencisi Kemal Mert Songür'den oluşan PAYIZ ekibi, "Bonding Jumper İnovasyonu" isimli projesiyle ikincilik ödülüne layık görüldü.
TUSAŞ Genel Müdürü Sayın Temel Kotil projeyi beğenerek bu proje kapsamında üretilecek ürünün Milli Muharip Uçağı KAAN'da kullanılabileceğini ifade etti.
Uçak Teknolojisi Programı öğrencilerimiz ülkemizin önde gelen savunma sanayi kuruluşlarından birinde yaz stajlarını yapacaklar. İkinci sınıf öğrencilerimizden 28 kişi ve birinci sınıf öğrencilerimizden 9 kişi yaz stajlarını İnsansız Hava Aracı tasarım ve imalatı yapan bu kuruluşta yapmaya hak kazandılar. Kendilerine başarılar diliyoruz.
Meslek Yüksek Okulu Uçak Teknolojisi Program Başkanımız Öğr. Gör. Ersan YÜKSEL ile Uçak Teknolojisi Programından Öğr. Gör. Oktay KARAGÖZ ile Öğr. Gör. Burak GÜLER, 20 Ocak 2023 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve UTED tarafından düzenlenen toplantıya katılmışlardır. SHGM'ye ait Türk Sivil Havacılık Akademisi'nde düzenlenen Türkiye Uçak Bakım Eğitim Kuruluşları toplantısına SHGM Genel Müdürü Kemal YÜKSEK ile sektör ve eğitim kurumları temsilcileri katılmışlardır. Toplantıda, çalışmaların genel amacının Genel Müdürlük ve sektördeki kimliklerin belirlenmesi, görev, yetki ve sorumlulukların netleştirilmesi, nitelikli uzman sayısının arttırılması, erişilebilirliğin arttırılması, insan kaynaklı etkilerin minimize edilmesi, denetlemelerin etkinliğinin arttırılması, havacılık alanında eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ile liyakat sisteminin oturtulmasına dayanak teşkil edecek verilerin objektif olarak temin edilmesinin oluşturduğu ifade edilmiştir.
Uçak Motorları Fabrikası TUSAŞ TEİ ile İstinye Üniversitesi arasındaki işbirliği protokülü 1 yıl süre ile uzatıldı. Protokol kapsamında, Uçak Teknolojisi Programımızdan bir grup öğrenci TUSAŞ TEİ tesislerinde yaz stajı yapmışlardı. TEİ yetkilileri, programımızın öğrencilerinin yaz stajında gösterdikleri çalışmadan memnun kaldıklarını belirterek, protokülün uzatılması yazısını üniversitemizi göndermiştir. TUSAŞ TEİ, ABD li General Electric (GE) firması ile yaptığı işbirliği ile, F16 savaş uçağının jet motorunun üretimini Türkiye'de yapmıştır. TEİ tarafından farklı hava aracı motorlarının bakımlarının yanı sıra çeşitli güç ve modellerde hava aracı motorlarının imalatları yapılmaktadır.
Meslek Yüksek Okulu Uçak Teknolojisi Program Başkanımız Öğr. Gör. Ersan YÜKSEL'in makalesi The Journal of Academic Social Science dergisinin 134. Sayısında, Uçak Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Oktay KARAGÖZ'ün makalesi The Journal of Academic Social Science dergisinin 128. Sayısında yayınlanmıştır. Uluslararası hakemli ve indeksli bir dergi olan The Journal of Academic Social Science dergisi SOBİAD, EBSCO, OpenAIRE, MLA, ISAM, INDEX COPERNICUS, OAJI, CITEFACTOR, SIS, MENDELEY, NAVER ACADEMIC, RESEARCHBIB, SOCOLAR, ACADEMICKEYS, DRJI, INDIAN CITATION INDEX, TÜRK EĞİTİM İNDEKSİ, ADVANCED SCIENCE INDEX (ASI), DIMENSIONS, WIZDOM, ACARINDEX, SCILIT, SAIF, SPARC, I2OR, AKADEMİK DİZİN, EUROPUB, ROOTINDEXING, MICROSOFT ACADEMIC ve WORLDCAT indekslerinde taranmaktadır.
Uçak Teknolojisi Programımızın son sınıf öğrencilerinin projelerinin yer aldığı sene sonu sergimiz, Topkapı kampüsünde, zemin katta yer alan Helikopter Atölyesinde açıldı. Projelerin videolu anlatımlarını Instagram'daki isuucakteknolojisi sayfasından da izleyebilirsiniz.
Uçak Teknolojisi Programımızın öğretim görevlileri, program öğrencilerinin yaz stajı yaptıkları, Hazerfen Havaalanındaki AYJET Uçuş Okulunu ziyaret etti. AYJET Uçuş Okulunun Yöneticilerine ve Personeline öğrencilerimize verdikleri destek ve bize gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür ediyoruz.
Uçak Teknolojisi Programımızın öğretim görevlileri, program öğrencilerinin yaz stajı yaptıkları, Çorlu Havaalanındaki AFA (Atlantic Flight Academy) Uçuş Okulunu ziyaret etti. AFA Uçuş Okulunun Yöneticilerine ve Personeline öğrencilerimize verdikleri destek ve bize gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür ediyoruz.
Uçak Teknolojisi Programımızın öğretim görevlilerinin, AFA (Atlantic Flight Academy) Uçuş Okuluna yaptığı ziyarette, kurumlarımız arasında işbirliği imkanları konusunda verimli bir toplantı yaptık. Uçuş Okulunun Uçuş Simülatörü hakkında da bilgi aldığımız ziyarette, üniversitemizin lisans üstü programları sorumlusu Sn. Özgür Hasılcı bey bize eşlik etti.
Uçak Teknolojisi Programı'nın öğrencileri ve öğretim görevlileri Yeşilköy'de bulunan Havacılık Müzesini ziyaret ettiler. Hava Kuvvetlerimiz tarafından kullanılmış hava araçlarının sergilendiği müzede savaş uçakları, keşif uçakları, eğitim uçakları, askeri nakliye uçakları, helikopterler gibi farklı görevleri olan hava araçlarını keşfetme imkanını sunan gezimizde, savaş uçakları tarafından yapılan gösteri uçuşlarını da seyretme imkanı bulduk.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında; Türk Hava Kuvvetleri için üretilen Savaşan Şahin F-16 uçaklarının General Electric F110 jet motorlarının üretilmesi amacı ile kurulmuştur. Şirketin günümüzde iki bin beş yüzden fazla çalışanı ve iki milyar dolardan fazla yılıık geliri bulunmaktadır.
TEI’nin %50,5’lik hissesi TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye, %46,2’lik hissesi General Electric şirketine, %3.3’lük hissesi ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumu’na aittir. Günümüzde motor üretimine devam eden firma A400M askeri nakliye uçağı için TP400-D6 turboprop motorunun tasarım ortaklığı ve motora parça üretimi, TP-1X, TJ-1X, PD170[4] ve TJ-2X Turbojet Motor Projeleri (ANKA ve diğer İnsansız hava araçları için) özgün Turboprop Motorlarının tasarımı ve üretimini, TAI/AgustaWestland T-129 ATAK saldırı helikopterinin CTS800-4A motor bakım ve montajını, Yerli döner kanatlı hava platformlarında kullanılacak TEI TS1400 adlı turboşaft motoru geliştirme işini, CN-235 uçaklarına ait CT7-9C motorunun bakım çalışmaları ve yabancı motor firmalarına motor parçası üretimi yapmaktadır.
Yirmi iş günü zorunlu yaz stajlarını Türkiye'de alanında tek olan TEI'de yapacak olan öğrencilerimizin, kazanacakları tecrübenin gelecekteki başarılarına temel oluşturacağına inanıyoruz.
Türkiye Uçak Bakım Eğitim Kuruluşları (TUBEK) toplantısında alınan kararın gereği olarak kurulan, Hava Aracı Bakım İngilizcesi Çalışma Grubu, 8 Nisan Cuma günü ilk toplantısını yaptı. Üniversitemizin Uçak Teknolojisi Programı Başkanı Ersan Yüksel’in de üyesi olduğu Çalışma Grubu, sivil hava aracı bakımında teknik personelin yetkinliğini sağlamayı amaçlıyor.
Uçak Teknolojisi Programının Topkapı Kampüsü Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğinde, Uçak Bakım Sektörünün farklı alanlarında çalışan Teknisyenler tecrübelerini öğrencilerimizle paylaştılar ve gelen soruları cevapladılar.
2020 Uçak Teknolojisi mezunu öğrencimiz Mustafa Sefa Şengül MYO Danışma kuruluna seçilmiştir.
Mezunumuz, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğinde öğrenimine devam etmektedir.
Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) iş birliğinde 03 Aralık 2021 tarihinde Atatürk Havalimanı Türk Sivil Havacılık Akademisi (TSHA) konferans salonunda gerçekleştirilen Türkiye Uçak Bakım Eğitim Kuruluşları toplantısına, davetli olarak İSÜ Uçak Teknolojisi Programı Başkanı Ersan Yüksel ve Öğr. Görevlisi Oktay Karagöz katılmıştır. Toplantıya SHGM Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcıları ve UTED Yönetimi ile birlikte Uçak Bakımı Eğitimi veren kuruluşların ve liseler ile üniversitelerin temsilcileri katılmıştır.
Uçak Teknolojisi Programımız ve Tanıtım Müdürlüğümüz ile Türk Motor Endüstrisi TEI arasında yapılan İş Geliştirme Toplantısında, iki kurum arasında ortak proje geliştirilmesi ve öğrenci stajları konusunda işbirliği yapılması konuları ele alındı.
Uçak Teknolojisi Programımızın öğrencileri DGS sınavında elde ettikleri iyi dereceler ile hayallerindeki okullara yerleştiler. DGS sınavında Sayısal’da Türkiye 72. si olan öğrencimiz Mustafa Şengül Boğaziçi Üniversitesi Elektronik- Elektronik Mühendisliği bölümüne, Sayısal’da Türkiye 108. si olan öğrencimiz Emir Han Tomak, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümüne yerleştiler. Programımız mezunlarının yerleştiği bölümler içinde, Erciyes Üniversitesi Uçak Mühendisliği, Pamukkale Üniversitesi Makina Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi de var. Başarılarının sırrını düzenli çalışmak olarak açıklayan öğrencilerimizle gurur duyuyor, başarılarının devamını diliyoruz.
İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi Programı mezunu Mustafa Şengül, 290000 kişinin katıldığı Dikey Geçiş Sınavında, Sayısal alanda Türkiye 72.'si oldu.
İSÜ MYO'nun eğitim altyapısı, güncel meslek pratiklerini karşılayan müfredatları ve akademik kadrosuyla fark yarattığını belirten Mustafa Şengül, tercihini pilotaj ya da Boğaziçi ve ODTÜ Mühendislik bölümleri arasında kullanmayı düşünüyor.
Başarısıyla İSÜ ailesini gururlandıran öğrencimize eğitim hayatında başarılar diliyoruz.
Uçak Teknolojisi Programımızın öğretim görevlilerinin, Ayjet Uçuş Okuluna yaptığı ziyarette, karşılıklı olarak, hediyeler takdim edildi. Öğrencilerimize staj ve istihdam imkanı sağlayan Ayjet Uçuş okuluna teşekkür ediyoruz.
Meslek Yüksek Okulu Uçak Teknolojisi Program Başkanımız Ersan YÜKSEL'in yazısı UTED (Uçak Teknisyenleri Derneği) dergisinde yayınlandı. Uçak Teknisyenleri Derneği, Uçak Bakım Sektörünün en eski ve en çok üyeye sahip olan derneğidir. UTED dergisi havacılık ile ilgili konular içermekte ve her ay düzenli olarak yayınlanmaktadır. UTED dergisinin sayılarına Topkapı ve Güney Kampüs kütüphanelerinde erişebilirsiniz. Dijital ortamda UTED dergisinin güncel sayısına Turkcell dergilik üzerinden erişebilirsiniz.